Založ si blog

Dôchodok je socialistický prežitok, v slovenskej demokracií má nárok na peniaze len ten , koho vynesú z práce nohami napred

Predčasný dôchodok: Akú sumu dostanete? Sú štyri podmienky, ktoré treba splniť, aby ste mali nárok na túto penziu. Ako treba postupovať, aby ste ju získali? Aká bude jej výška? A ako sa vypočíta?

Prezidentka podpísala zákon, ktorý rieši krátenie dôchodku a nemocenské – Ľudia – Ekonomika – Pravda.sk

Človek, ktorý chce ísť do penzie ešte pred dovŕšením dôchodkového veku, môže požiadať o predčasný starobný dôchodok.

Podmienky: bez práce (na dohodu s príjmom 200 eur sa zákaz nevzťahuje), 15 odpracovaných rokov, maximálne dva roky do riadnej penzie a suma dôchodku musí dosiahnuť aspoň 257,80 eura.

Poistencovi, ktorý poberá predčasný dôchodok, už nevznikne nárok na starobný dôchodok a predčasná penzia sa odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku považuje za starobný dôchodok.

Aký je postup. Začať treba podaním žiadosti, a to písomne. V čase koronakrízy sa osobná návšteva pobočky neodporúča. Ak máte z dôvodu péenky nárok na nemocenské alebo nárok na náhradu príjmu, o priznanie penzie je vhodné požiadať až vtedy, keď už je známy deň zániku nároku na uvedené dávky, pretože bez určenia tohto dňa nie je možné určiť deň priznania a sumu dôchodku, a tým ani rozhodnúť o jeho priznaní.

Tlačivo žiadosti je vyhotovené tak, aby mohlo slúžiť ako podklad na posúdenie nároku na dôchodok a určenie jeho sumy. Žiadosť okrem identifikačných údajov žiadateľa obsahuje ďalšie údaje, ktoré priamo ovplyvňujú nárok a sumu dôchodku. Preto musíte predložiť doklady preukazujúce všetky potrebné údaje (originály alebo úradne overené kópie), a to z dôvodu zabezpečenia uvedenia pravdivých, platných a presných údajov v žiadosti.

Ide predovšetkým o: platný preukaz totožnosti (občiansky preukaz alebo cestovný pas); doklad o ukončení vzdelania alebo potvrdenie školy odkedy – dokedy trvalo štúdium, ktoré nebolo predpísaným spôsobom ukončené; vojenskú knižku alebo doklad vydaný príslušnou vojenskou správou; rodné listy detí; rozhodnutie Sociálnej poisťovne o dôchodku manžela, ktorému bol dôchodok upravený z dôvodu jediného zdroja príjmu; potvrdenie o všetkých obdobiach, v ktorých občan bol evidovaný v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie pred 1. januárom 2001; poberal podporu v nezamestnanosti v čase od 1. januára 2001 do 31. decembra 2003; hodnoverný doklad, z ktorého je zrejmé, odkedy – dokedy trvalo zamestnanie; potvrdenie zamestnávateľa o dobe zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovensko nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení.

Okrem už uvedených dokladov sa predkladajú aj ďalšie doklady, a to podľa toho, o preukázanie ktorých skutočností ide.

Z dôvodu, aby mohol zamestnávateľ Sociálnej poisťovni včas predložiť vyššie uvedené doklady (evidenčný list dôchodkového poistenia), oznamujete ako zamestnanec v tejto situácii zamestnávateľovi, od ktorého dátumu žiadate priznať predčasný dôchodok.                                                                               (8.04.2021 | Zdroj správ: Pravda | Pozretia: 5 074 Pavol Štrba)

(Nájdite najlepších plánovačov dôchodkov s plánovaním dôchodkov (pensionbydesign.com)

Sulíkov pyramídový podvod. – pomoc – Blog.Pravda.sk

Matovičova vláda uvažuje o téme IV. diel . . . . . Dôchodok , staroba, odpočinok , malo by sa to pomenovať , , šťastný život seniora”? – pomoc – Blog.Pravda.sk

Akcia na doručiteľa – pomoc – Blog.Pravda.sk

Neberte nám špinu, v ktorej žijeme, veď my občania, to tak nechceme – pomoc – Blog.Pravda.sk

, , Zleteli orly z Tatry“ a otočili sa bruchom nahor, keď videli kto nás dolu kántri!

16.04.2024

Za čo môžeme ďakovať aj ich predchodcom! Investície kapitál a digitálna mena: Inštitút ochrany ústavných práv schváli výšku finančného kapitálu v podobe digitálnej meny na účet Úradu štátnej starostlivosti! Prevod z účtu Úradu štátnej starostlivosti sa posiela na účty starostom ( richtárom) a primátorom ( starostom) a z účtu Úradu štátnej [...]

Len svoj názor . . . !

14.04.2024

video: Bezúročný úver s ročným odkladom na začiatok splácania ! Arendy na domy, byty, pozemky a makroekonomické, sociálne, rodinné, vzdelanostné, politické reformy! Kauza (ex)poslankyne sa dostane na volebnú kampaň našich europoslancov ? Nikdy nemargíroval,až na to doplatil Moje video pod názvom Juraj, ktoré bolo na youtube kanáli ,,Igor [...]

Bezúročný úver s ročným odkladom na začiatok splácania ! Arendy na domy, byty, pozemky a makroekonomické, sociálne, rodinné, vzdelanostné, politické reformy!

11.04.2024

Pri referende o vstupe do európskej únie, si občania Slovenska mysleli, že sa budeme rovnať, a to hlavne platovo, ako v Nemecku! Ako ste si stačili všimnúť, digitalizácií sa nevyhneme, ale o všetkom môžeme rozhodovať my občania – voliči, a preto, by ste sa mali oboznámiť s našími reformami lebo inak naletíte na tie reformy, čo nám pripravili skorumpovaní politici [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.