Založ si blog

Zákon zo 4. augusta 1996 o blaho pracovníkov pri výkone svojej práce

Horúce novinky sa dnes dostávajú  do popredia našich spravodajských agentúr. A nie je tomu inak ani v našich záznamoch o registrácii prípadov mobbingu, bossingu, pomenovanie známe tiež ako šikanovanie na pracovisku.

Ako štebotavé lastovičky prilietajú z teplých krajín a prinášajú nám nové správy ďalší odvážni bojovníci. A tak sme  v  tomto týždni zaznamenali už druhú výhru obete mobbingu, a to na Okresnom súde v Nitre.

Sudkyňa vynáša rozsudok: výpoveď daná odporcom navrhovateľovi je neplatná. Je počuť, ako si prítomný navrhovateľ v súdnej sieni vydýchol. Spravodlivosť zvíťazila. Dva roky trvania tohto súdneho procesu sú v závere. Aj keď len na prvostupňovom súde. Hodiny, minúty dokazovania, vypočúvania svedkov, to všetko sa naplnilo. Naplnilo, ak by naša justícia mala zmysel pre odbornosť a kvalitu súdnych pojednávaní a vynesených rozsudkov. Dlhé roky budovania demokracie nám ukazujú nedostatky na ceste domôcť sa svojich práv. Aj v tejto kauze bolo súdne konanie zdĺhavé a nehospodárne. A rovnako pokračuje a platí aj právo druhého účastníka sporu , t.j. odporcu a jeho voľba sa odvolať. A zmenu do tejto problematiky pracovného práva neprináša ani nové programové vyhlásenie vlády.

http://www.rokovania.sk/Rokovanie.aspx/BodRokovaniaDetail?idMaterial=25473

Tak, ako som v predchádzajúcom článku už písala ani jedna politická strana si nevzala psychické násilie, resp. mobbing, bossing do svojho volebného programu. A tak bude cesta našej justície k zmene napredovať slimačím tempom.

Útočníci sa cítili byť ukrytí pod ochranou masy a často nemajú pritom ani zlé svedomie. Na pracovisku vládne spoločenská klíma poznačená nedôverou, lebo prišiel nový šéf , ktorý nastúpil po voľbách. Nikto nevedel , ako bude riadiť. V takejto situácii je pracovisko celé znepokojené.  Vybrali si obeť, ktorá služi ako katalyzátor a plodí pocit umelej spolupatričnosti. Tento psychický teror na pracovisku prerástol do závažného celospoločenskho problému. V celej spoločnosti je zakorenená sociálna hniloba. Pre uvedomenie si tohto problému je dôležié ho pomenovať, a tak ako som to realizovala od môjho príchodu do parlamentnej mašinérii moci. Dnes sa šíria v médiách rôzne kauzy vytrhnuté novinármi z podhubia hniloby spoločnosti. Všetko sú to témy obsahovo tvoriace získať čo najväčšiu čítanosť a tak sa udržať na trhu. Sú sem-tam vytrhnuté z kontextu „ovaliť“ čitateľa .Aj žurnalisti potrebujú svoj „chlebíček“.

V roku 1999 vyšla v USA Kniha „Šikanovanie – Emocionálne zneužívanie v americkom pracovisku“. Jej autorky Dr. Noa Zanolli Davenport, Ruth Distler Schwartz, Gail Pursell Elliott sa v nej zaoberajú tým, čo sa stalo bežným označením v Európe ako šikana. Predstavuje bezpečnostný manuál  pre predchádzanie najdesivejších druhov zranení na  pracovisku, sú v  nej informácie o službách a zdrojoch, ktoré pomáhajú predchádzať šikanovaniu na pracoviskách alebo ako ju možno pri jej výskyte riešiť.

Preto, ak sa tieto problémy neriešia, môžu prerásť do výskytu mnohých prípadov mobbingu, bossingu, ktorý je u nás pomenovaný aj šikanovanie . Sme toho svedkami, že na Slovensku je to tak. 

Tento problém dosiaľ neriešila žiadna politická moc. O tom , ako zaostáva naša legislatíva dokazuje nasledovná Belgická právna úprava k mobingu:
Zákon zo 4. augusta 1996 o blaho zamestnancov pri výkone ich práce
Kráľovské nariadenie z 27. marca 1998 o politike pohody zamestnancov pri práci
Kráľovské nariadenie z 28. mája 2003 o lekárskom dohľade nad pracovníkmi
Kráľovské nariadenie zo dňa 17. mája 2007 o prevencii psychosociálneho zaťaženia spôsobené prácou, vrátane násilia, obťažovania a sexuálneho obťažovania na pracovisku
Kráľovské nariadenie z 27. marca 1998 o vnútorných služieb pre prevenciu a ochranu pri práci
Kráľovské nariadenie z 27. marca 1998 o externé služby v oblasti prevencie a ochrany zdravia pri práci

Kráľovské nariadenie z 29. apríla 1999 o povolení externých služieb pre technické kontroly na pracovisku
Kráľovské nariadenie z 3. mája 1999 o úlohách a činnosti výborov pre prevenciu a ochranu pri práci

autor : JUDr.Mária Ritomská zo dňa  15.4.2016 

Ako rýchlo naplniť potreby občanov EÚ, ale hlavne potreby slovenských občanov?

23.04.2024

Všetko sa dá, ak sa chce! https://slovensky-vecernik.sk/story/preco-by-sme-mali-donekonecna-pocuvat-o-strngani-klucov-v-roku-1989-ked-vsetko-ma-riesenie-a-da-sa-to-napravit , , Zleteli orly z Tatry“ a otočili sa bruchom nahor, keď videli kto nás dolu kántri! Len svoj názor . . . ! Kauza (ex)poslankyne sa dostane na volebnú kampaň našich [...]

, , Zleteli orly z Tatry“ a otočili sa bruchom nahor, keď videli kto nás dolu kántri!

16.04.2024

Za čo môžeme ďakovať aj ich predchodcom! Investície kapitál a digitálna mena: Inštitút ochrany ústavných práv schváli výšku finančného kapitálu v podobe digitálnej meny na účet Úradu štátnej starostlivosti! Prevod z účtu Úradu štátnej starostlivosti sa posiela na účty starostom ( richtárom) a primátorom ( starostom) a z účtu Úradu štátnej [...]

Len svoj názor . . . !

14.04.2024

video: Bezúročný úver s ročným odkladom na začiatok splácania ! Arendy na domy, byty, pozemky a makroekonomické, sociálne, rodinné, vzdelanostné, politické reformy! Kauza (ex)poslankyne sa dostane na volebnú kampaň našich europoslancov ? Nikdy nemargíroval,až na to doplatil Moje video pod názvom Juraj, ktoré bolo na youtube kanáli ,,Igor [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.