Založ si blog

Zákon zo 4. augusta 1996 o blaho pracovníkov pri výkone svojej práce

Horúce novinky sa dnes dostávajú  do popredia našich spravodajských agentúr. A nie je tomu inak ani v našich záznamoch o registrácii prípadov mobbingu, bossingu, pomenovanie známe tiež ako šikanovanie na pracovisku.

Ako štebotavé lastovičky prilietajú z teplých krajín a prinášajú nám nové správy ďalší odvážni bojovníci. A tak sme  v  tomto týždni zaznamenali už druhú výhru obete mobbingu, a to na Okresnom súde v Nitre.

Sudkyňa vynáša rozsudok: výpoveď daná odporcom navrhovateľovi je neplatná. Je počuť, ako si prítomný navrhovateľ v súdnej sieni vydýchol. Spravodlivosť zvíťazila. Dva roky trvania tohto súdneho procesu sú v závere. Aj keď len na prvostupňovom súde. Hodiny, minúty dokazovania, vypočúvania svedkov, to všetko sa naplnilo. Naplnilo, ak by naša justícia mala zmysel pre odbornosť a kvalitu súdnych pojednávaní a vynesených rozsudkov. Dlhé roky budovania demokracie nám ukazujú nedostatky na ceste domôcť sa svojich práv. Aj v tejto kauze bolo súdne konanie zdĺhavé a nehospodárne. A rovnako pokračuje a platí aj právo druhého účastníka sporu , t.j. odporcu a jeho voľba sa odvolať. A zmenu do tejto problematiky pracovného práva neprináša ani nové programové vyhlásenie vlády.

http://www.rokovania.sk/Rokovanie.aspx/BodRokovaniaDetail?idMaterial=25473

Tak, ako som v predchádzajúcom článku už písala ani jedna politická strana si nevzala psychické násilie, resp. mobbing, bossing do svojho volebného programu. A tak bude cesta našej justície k zmene napredovať slimačím tempom.

Útočníci sa cítili byť ukrytí pod ochranou masy a často nemajú pritom ani zlé svedomie. Na pracovisku vládne spoločenská klíma poznačená nedôverou, lebo prišiel nový šéf , ktorý nastúpil po voľbách. Nikto nevedel , ako bude riadiť. V takejto situácii je pracovisko celé znepokojené.  Vybrali si obeť, ktorá služi ako katalyzátor a plodí pocit umelej spolupatričnosti. Tento psychický teror na pracovisku prerástol do závažného celospoločenskho problému. V celej spoločnosti je zakorenená sociálna hniloba. Pre uvedomenie si tohto problému je dôležié ho pomenovať, a tak ako som to realizovala od môjho príchodu do parlamentnej mašinérii moci. Dnes sa šíria v médiách rôzne kauzy vytrhnuté novinármi z podhubia hniloby spoločnosti. Všetko sú to témy obsahovo tvoriace získať čo najväčšiu čítanosť a tak sa udržať na trhu. Sú sem-tam vytrhnuté z kontextu „ovaliť“ čitateľa .Aj žurnalisti potrebujú svoj „chlebíček“.

V roku 1999 vyšla v USA Kniha „Šikanovanie – Emocionálne zneužívanie v americkom pracovisku“. Jej autorky Dr. Noa Zanolli Davenport, Ruth Distler Schwartz, Gail Pursell Elliott sa v nej zaoberajú tým, čo sa stalo bežným označením v Európe ako šikana. Predstavuje bezpečnostný manuál  pre predchádzanie najdesivejších druhov zranení na  pracovisku, sú v  nej informácie o službách a zdrojoch, ktoré pomáhajú predchádzať šikanovaniu na pracoviskách alebo ako ju možno pri jej výskyte riešiť.

Preto, ak sa tieto problémy neriešia, môžu prerásť do výskytu mnohých prípadov mobbingu, bossingu, ktorý je u nás pomenovaný aj šikanovanie . Sme toho svedkami, že na Slovensku je to tak. 

Tento problém dosiaľ neriešila žiadna politická moc. O tom , ako zaostáva naša legislatíva dokazuje nasledovná Belgická právna úprava k mobingu:
Zákon zo 4. augusta 1996 o blaho zamestnancov pri výkone ich práce
Kráľovské nariadenie z 27. marca 1998 o politike pohody zamestnancov pri práci
Kráľovské nariadenie z 28. mája 2003 o lekárskom dohľade nad pracovníkmi
Kráľovské nariadenie zo dňa 17. mája 2007 o prevencii psychosociálneho zaťaženia spôsobené prácou, vrátane násilia, obťažovania a sexuálneho obťažovania na pracovisku
Kráľovské nariadenie z 27. marca 1998 o vnútorných služieb pre prevenciu a ochranu pri práci
Kráľovské nariadenie z 27. marca 1998 o externé služby v oblasti prevencie a ochrany zdravia pri práci

Kráľovské nariadenie z 29. apríla 1999 o povolení externých služieb pre technické kontroly na pracovisku
Kráľovské nariadenie z 3. mája 1999 o úlohách a činnosti výborov pre prevenciu a ochranu pri práci

autor : JUDr.Mária Ritomská zo dňa  15.4.2016 

Vážení politici! Vás dokážu už len dve veci uspokojiť.

24.03.2024

Všetky možné hádky sa mediálne dozvedáme, ale to najdôležitejšie, ako konečne zabezpečiť a naplniť potreby občanov, nie! Kto má viac viny na svojich pleciach? Média alebo kandidáti? Vážení politici! Vás dokážu už len dve veci uspokojiť. A to buď, že to už máte za sebou alebo, ak na to ešte len čakáte! No a čo mám na mysli? Obnovenie trestu smrti ! , , Čierny [...]

Média ! Nebojte sa priznať svoje zločiny! Píšte o nich a všetko sa dá zmeniť a napraviť!

19.03.2024

Lož má krátke nohy! Dovtedy sa chodí s krčahom po vodu, kým sa nerozbije! Napokon, nie nadarmo sa vraví: Judikát Jtk 20/2010 – Poľahčujúca okolnosť (§ 36 písm. l/ Tr. zák.) – priznanie sa obvineného k spáchaniu trestného činu a úprimna ľútosť. ,, Priznanie a oľutovanie spáchania skutku sa považuje za poľahčujúcu okolnosť. Pred tým ako podáte trestné [...]

Bublinková väznica !

14.03.2024

Drahí príbuzní, deti, vnúčatá, kolegovia a priatelia! Blíži sa deň, keď uplynie päť rokov od vtedy, ako nás tu spoločne, aj keď oddelene uväznili. Síce na seba vidíme naľavo, napravo, hore, dole, vpredu aj vzadu, ale nemôžme sa rozprávať a počuť. Tak vám tento list v nedeľu prečítajú megafónom, ako každému, kto chce využiť možnosť eutanázie do päť rokov po [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.